Mesaj Panosu Ondeyis Radyo logo Portal
 Pano Kılavuzu  •  Arama  •  Seçenekler  •  Gruplar  •  Hesap Aç  •  Hesabınız  •  Kişisel Mesajlar  •  Oturum Aç
Takvim 
Sonraki başlık »
« Önceki başlık

Yeni Başlık GönderCevap Gönder « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionKişisel MesajlarSonraki başlık »
Yazar Mesaj
Eskici

blank.gif
MesajTarih: 8/9/2009, 22:01  Mesaj konusu:  YILMAZ GÜNEY... 1937 - 1984 Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

...
1999 da Fotoş Güney in kaleminden Yılmaz Güney...

- 01 nisan 1937- 09 Eylül 1984 -

İNANÇ VE UMUT SÜRECEK
Sözlerime "bir varmış bir yokmuş" diye başlamak istiyorum;evvel zaman içinde, ben henüz ilk gençlik yıllarımdayken, başımda kavak yelleri esiyorken, dünyaya tozpembe gözlüklerin arkasından bakıyorken..., bir "adam" tanıdım...Bu adam yaşadığım dünyanın dışında bir adamdı sanki...Bembeyaz gülerek bana dedi ki:"Dünya senin masallarda dinlediğin gibi değil; bir yüzü sahtekarlıklarla, düzenbazlıklarla, diğer yanı haksızlıklarla doludur...Eğer gözlerini açarsan ve doğru ile yanlışı kavrayacak bir yöntem edinirsen, herşeyi açık seçik görürsün."
"Siz kimsiniz?"dedim.
"Ben komünistim"dedi.
Korktum, aklıma "Komünizm görüldüğü her yerde ezilmelidir"sözü geldi...
Demek ki bu çok kötü, korkunç bir şeydi.
"Nedir o"diye sordum!
"Emeğin kurtuluşudur, insanın insana kulluğunun sonudur, eşitliktir"dedi.
Bu konuda 19 yaşındayken küçük bir hikayecik yazmış ve komünizm propagandası yüzünden 1,5 yıl ağır hapis yatmış, 6 ay da Konya"ya sürgüne gönderilmişti.
Düşüncelerinden, yazdıklarından, hikayelerinden ötürü insaların hapishanelere tıkıldıklarını, sürgünlere gönderildiklerini, işkencelere uğradıklarını, hatta öldürüldüklerini ilk kez ondan duyuyordum.
Sinemacıydı...Ülkesinin en ünlü aktörü.
"Onbinlerce, milyonlarca insan beni izler hedefim onların sevgisine layık olmak, farkında olmadıkları; şeyleri göstermek, onları uykularından uyandıracak filmler yaparak onları toplumsal mücadeleye katmak için çalışırım"dedi.
Bunları konuştuğmuz gün güneşli bir Mayıs sabahıydı ve de anneler günüydü.
"sizin anneniz var mı?"diye sordum.
"annem var, ama senin annene benzemez.Acılardan bir yumak gibidir o.Kürt'tür, babam da Zaza'dır"dedi.
İlk kez duyuyordum Kürt ve Zaza kelimelerini.
Hepimiz Türk değil miydik?
Her sabah sınıflara girerken niye "Türküm, doğruyum, çalışkanım diye and içiyorduk da;"ne mutlu Türk'üm diyene" ile mutlu oluyorduk da, niye hiç ne mutlu Kürtüm, Zazayım diyen yoktu?
"Diyemezler" dedi.
"Yasaktır çünkü, kendi ana dillerini konuşamaz, kendi dillerinde şarkı söyleyemezler"...

Aradan zaman geçti;evlendik!..
Bir 12 Mart akşamı evimize üniversiteliler geldi. kaçaklardı, her yerde aranıyorlardı.
Bozuk düzene karşı çıkan, bu uğurda ölümleri göze alan yiğit, cesur fedakar gençlerdi onlar.
Onları henüz karnımda taşıdığım çocuğumla birlikte, hayatımızı tehlikeye atarak sakladık. Daha sonra yüzlerce, binlerce aydın ilerici, devrimci insanlarla birlikte "O" da yine hapishaneye girdi.
Söylediklerinden, yazdıklarından ötürü yüzlerce yıl cezalara çarptırıldı...
Çaresizdik, sürgüne çıktık! Arkasından filmleri toplatıldı, resmini bulundurmak, adından söz etmek bile on yıl boyunca, evet tam on yıl boyunca yasaklandı...
Dünyanın en önemli filmleriden biri olan Altın Palmiye'yi alan Yol filmi 17 yıl boyunca korkulardan, baskılardan ötürü ülkesinde gösterilemedi.En son yaptığı film olan ve ülkemiz hapishanelerindeki acı gerçekleri anlatan Duvar filmi ise henüz gösterilmiyor, siyasal yazıları henüz yayınlayamıyoruz: Çünkü o adamın ülkesinde, yani bizim ülkemizde hala yasaklar, çağdışı düşünce ve uygulamalar sürüyor.
Hala insanlar fikir suçlusu olarak hapishanelerde çürütülüyor ve hala insanlar kurşunlanıyor...
Ama yarınların güzel günlerine olan inancımız, umudumuz ve o adama olan saygımız engellenemeden sürüyor ve hep sürecek.
Sevgiler...

FATOŞ GÜNEY
İzmir İnsan Hakları Derneği gecesi, 1999
(alıntıdır.Dağlar Kendini Seveni Sever)

Akrep Cinsiyet:Bay Sıçan ÇevrimdışıEskici kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderE-Posta gönderKullanıcının web sitesini ziyaret etMSNM
Eskici

blank.gif
MesajTarih: 8/9/2009, 22:06  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Hangi zorluğu
yenmemiş insanoğlu.
Hele taşıyorsa içinde
bu insanca sevgiyi.
Güzel günler
zorlu duraklardan
geçer sevdiğim.
Damla damla
birikiyor insan.
Damla damla sevgili...
Bir gün
akıp gideceğiz hayata.
Duvarlar yıkılacak,
açılacak bütün kapılar
bilesin.
Benim yüreğim
sensin şimdi
seni vurur durur...
Ve yine damla damla
çoğalıyorsun içimde.

Yılmaz Güney

Akrep Cinsiyet:Bay Sıçan ÇevrimdışıEskici kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderE-Posta gönderKullanıcının web sitesini ziyaret etMSNM
elbistanli_18
Administrator
Administrator

blank.gif
MesajTarih: 10/9/2009, 15:49  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Bir sanatcı olarak ''Yılmaz Güney'' olarak bilinir. Ama asıl adı Yılmaz Putun'dur. 1937 Yılında, Adana'nın Yenice Koyünde doğdu. Topraksız bir köylu ailenin iki cocuğundan biridir. Dokuz yaşından sonra hayatını çalışarak kazandı. İlk işi dana gütmekti. Liseyi Adana'da bitirdi.1 955'te süren tatbikat sonucu birbuçuk yıl ağır hapis ve 6 ay sürgün cezası aldı. Oğrenimi yarıda kalmıştı. İlk olarak 1961'de cezaeviyle tanışmıştı. 1962 Aralığında cezasının bitimiyle, muhafazakarlığı ile ünlü, Konya şehrine sürgüne gönderilmişti. 1968'de askere gitti. 1970 Nisanında döndu. 1972'de, martın 16'sında devrimcilere yardım ettiği gerekcesiyle tutuklandı. Mahkeme sonucu 10 yıl ağır ceza hapis ve sürgün cezasına çarptırıldı. 1974 Eylülünde, bir cinayet olayına adı karıştı ve on dokuz yıl mahkum edildi.Cezaevindeyken ''GÜNEY'' adlı bir sanat-kultur dergisi çıkardı. Onüç sayı sonra sıkıyonetimin yeniden gelmesi üzerine dergisi kapatıldı ve hakkında yazdıklarından ötürü on ayrı dava acıldı. İstenen ceza toplamı yuzyil idi. 1981 Ekiminde izinli cıktığı İsparta cezaevine bi daha dönmedi.Sonra da yurt dışına çıktı.1981 Ekimine kadar, yaklaşık oniki yılını çeşitli cezaevlerinde geçirdi.Bu oniki yıl içinde ikisi yarı-açık olmak uzere onbeş cezaevi tanıdı. İltica etiği Fransa'nın Paris şehrinde 1984'te vefat etti

Gizlielbistanli_18 kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderKullanıcının web sitesini ziyaret et
elbistanli_18
Administrator
Administrator

blank.gif
MesajTarih: 10/9/2009, 15:50  Mesaj konusu:  (Başlık yok) Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

ARKADAŞ

...
Olmasın o ta içten
Gülen gözlerde yaş
Bir gün gelip ayrılsak da
Seninle arkadaş

Bir kıvılcım düşer önce
Büyür yavaş yavaş
Bir bakarsın volkan olmuş
Yanmışsın arkadaş

Dolduramaz boşluğunu
Ne ana ne kardaş
Bu en güzel bu en sıcak
Duygudur arkadaş

Ortak olmak her sevince
Her derde kedere
Ve yürümek ömür boyu
Beraberce el ele

Olmayacak o ta içten
Gülen gözlerde yaş
Bir gun gelir ayrılsak da
Seninle arkadaş

...

Gizlielbistanli_18 kişisel galerisiKullanıcı bilgilerini gösterKişisel mesaj gönderKullanıcının web sitesini ziyaret et
Mesajları göster:      
Yeni Başlık GönderCevap Gönder « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionKişisel MesajlarSonraki başlık »

Sonraki başlık »
« Önceki başlık
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti gönderemezsiniz
Bu forumdan eklenti indiremezsiniz

Pano Güvenliği

26439 Saldırı girişimi engellendi.
CrackterTracker Türkçe çeviri: phpBB Turkey & phpBB Mod